Pàgina d'inici > Sortides d'Observació > Pluja d’estels d’Agost: Perseides 2010 (Actualitzat II)

Pluja d’estels d’Agost: Perseides 2010 (Actualitzat II)

La pluja d’estels de les Perseides (Llàgrimes de Sant Llorenç) es podrà veure des de el 17 de Juliol fins al 24 d’Agost, però els dies de màxima activitat -i quan realment val la pena sortir a veure l’espectacle- seran les nits del 11,12 i 13 d’Agost (Consulta taula de l’enregistrament de l’any 2009).

La pluja d’estels està formada per la pols còsmica deixada enrrere per el cometa 109P/Swift-Tuttle, que va passar per la Terra al 1992 i triga 135 anys en completar la seva òrbita. Tot-hi no ser la mes important de l’any, es tracte d’una pluja d’estels molt interessant per ser molt nombrosa, amb fins 100 meteorits per hora, i per que la temperatura a la nit es mes agradable.

Constel·lacions i radiant de les Perseides

Per observar-la no cal telescopi ni mirar cap punt concret. A qualsevol punt del cel pot sortir una estel fugaç i formar una linea que fuig del punt d’origen situat a la constel·lació de Perseu, a tocar amb Cassiopea. D’aqui el nom de Perseides, ja que sembla que provenen d’aquesta constel·lació.

Varies perseides capturades amb una càmera amb el suficient temps d’exposició.

Aquest any, a diferencia de l’anterior, tindrem Lluna nova i per tant podrem observar mes estels que l’any passat. Es recomana anar al lloc mes fosc possible, especialment parcs naturals protegits de la contaminació lumínica i allunyats de les ciutats. Com per exemple el Montseny o el parc natural del Garraf.

Encara que sigui Estiu, es molt recomanable portar una jaqueta. També es recomanable portar un sac de dormir o mantes per poder estirar-se al terra i poder contemplar el cel sense agafar mal de coll.

Hi han preparades dos activitats, una per al dia 12 d’Agost (gratuita) a Castelldefels i una altre per al dia 13 d’Agost a Corbera de Llobregat. Posarem mes informació sobre aquests esdeveniments mes endavant, però podeu contactar amb nosaltres (al nostre email: astropalleja@gmail.com) per estar al dia.

Actualització: Atenció, l’esdeveniment (G)astronomia es cancel·la per mal temps, i l’observació a Castelldefels es canvia per al Dissabte 14

Actualització: Ja està penjat el cartell publicitari per a l’esdeveniment (G)astronomia que es farà a Corbera de Llobregat el 13-Agost

Actualització: Hi ha una iniciativa a Twitter sobre l’observació de les Perseides feta per Adrian West de Virtualastro. I han tingut el detall de fer un vídeo publicitari que han penjat a Youtube

  1. Nuria
    Agost 10, 2010 a les 8:41 am

    Realment amb una pàgina tant nostre, m’agradat molt aquest incìs, amb unes fotod molt boniques.

  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari