Pàgina d'inici > Missions a l'espai > Missió Kepler: Trobant planetes com la Terra

Missió Kepler: Trobant planetes com la Terra

El 7 de Març del 2009 es va llençar un satèl·lit anomenat Kepler, en honor a Johansen Kepler descobridor de la llei que governa el moviment planetari al voltant d’una estel, amb la missió de trobar una estadística de quants planetes com la Terra podria haver a la nostra Galàxia, la Via Làctia.

Fins ara, amb els diferents mètodes, se n’han trobat molts planetes gegants del tamany de Júpiter o mes grans fins i tot. I la qüestió es si els planetes com la Terra son una raresa o si n’hi ha molts.

El satèl·lit, utilitzant el mètode del trànsit, havia d’investigar quants planetes com la Terra trobaria a la regió d’estudi. Aquesta regió es d’uns 10º i es troba al ben mig de la regió entre Deneb (constel·lació del Cigne) i Vega (constel·lació de la Lira), 2 de les 3 estels que formen el denominat triangle de l’estiu i predominen el cel a l’estiu.

Al Juny es va fer pública les primeres dades del telescopi Kepler, aquestes dades pertanyen als primers 43 dies d’us del satèl·lit. Segons aquestes dades s’han trobat uns 750 candidats a ser planetes i d’aquests 750 la majoria son mes petits que la meitat del tamany de Júpiter i molt probablement d’un tamany molt similar a la Terra. Però encara es aviat per parlar de planetes com la Terra ja que les dades no indiquen l’orbita del planeta i per tant si es troba a la regió on pot existir vida tal i com la coneixem.

Les dades encara s’estan recollint i estudiant en una missió que dura 3 anys i mig. S’ha de tenir en compte que per confirmar un exoplaneta es necessiten 3 trànsits i, si han de ser com la Terra, això implica 3 anys d’estudi. Podria ser que la meitat d’aquests 750 planetes siguin falses alarmes, i d’aquesta meitat la meitat siguin planetes que només comparteixen el tamany però no la distancia orbital (i per tant la possibilitat de vida tal i com la coneixem).  De totes maneres, amb només 43 dies d’observació son molts planetes i quedaran molts mes, que encara no havien fet el trànsit, per descobrir i estudiar.

Si, al final de la missió, trobessin només uns quants planetes, voldria dir que -tan sols a la Via Làctia- n’hi hauria milers, ja que es tracta d’un estudi estadístic. Això es per que Kepler només capta els planetes que fan trànsit en el mateix pla que el nostre punt de vista, deixant fora tots aquells que no tinguin una òrbita amb la inclinació adequada, i només s’estudia una petita regió del cel (i d’aquesta regió només estudia unes 156.000 estels).

Recentment hi ha hagut bastant d’enrenou sobre aquest tema ja que a la conferencia TEDGlobal, el co-investigador Dimitar Sasselov de la missió Kepler, va utilitzar una diapositiva amb una estadística de planetes candidats trobats per Kepler en aquests primers 43 dies d’us. A aquesta diapositiva s’indica dels planetes trobats, un elevat tant per cent son candidats a ser del tamany de la Terra, que no vol dir que siguin iguals que la Terra, només del mateix tamany.

Sigui com sigui, sembla que el satèl·lit Kepler tindrà èxit a demostrar que la Terra no es exòtica si no que hi ha moltes possibilitats de trobar planetes similars al nostre a la nostra pròpia galàxia.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: