Pàgina d'inici > Sistema Solar > Tsunamis al Sol

Tsunamis al Sol

Què diria-ho si us digues que al Sol es produeixen ones gegants mes grans que el tamany de la Terra sencera?

L’estel mes propera a nosaltres, El Sol, es un lloc sorprenent. Recentment la NASA ha publicat que, gracies a les sondes STEREO, s’ha resolt el misteri de les ombres, que no eren tal, produïdes per les CME al Sol i detectades per la sonda SOHO des de el 1997.

L’animació de dalt s’ha obtingut agafant dos imatges consecutives, presses per les sondes STEREO, i fent la diferencia. Així es poden captar els canvis a la superfície Solar. Aquesta ona gegant que es produeix, no es com la d’una ona d’aigua si no que es tracta d’una ona de plasma calent i magnètica. Afegir que no suposa cap risc per la Terra.

Des de el 1997, la sonda SOHO (SOlar and Heliosferic Observatory) ha estat enregistrant una mena d’ones al Sol produïdes per les CME (Coronal Mass Ejection), explosions que ejecten massa coronaria del Sol cap a l’espai; aquestes CME son responsables directes de les aurores boreals a la Terra.  La posició de la sonda SOHO, al punt de Lagrange L1 entre la Terra i el Sol, no permetia saber si es tractava realment de ones o be d’ombres produïdes per la mateixa CME.

Amb el llançament de les sondes STEREO (Solar TErrestrial RElations Observatory), dos sondes per l’observació del Sol als punts de Lagrange L4 i L5 que es troben formant un angle de 90º amb el Sol, s’ha pogut resoldre aquest misteri.

El passat Febrer una CME es va originar just a sota de la sonda STEREO B i perpendicularment a la STEREO A. Aquesta posició única ha permès que la Sonda A enregistrés el moviment d’una ona gegant movent-se per el Sol mentrens que la sonda B enregistrava l’ona completa expandint-se des de el seu epicentre on es va formar la CME.

Aquesta ona, segons l’observat, tindria una alçada mes gran que la Terra sencera i va recorre 100.000Km, deu vegades el diàmetre Terrestre, a una velocitat de 250Km/segon. L’ona no suposa cap perill per la Terra, però si serà un instrument mes per poder comprendre i estudiar les característiques del Sol.

Mes informació [Anglès]

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: