Pàgina d'inici > Astronomia > Descobrint l’Univers (Setmana 44)

Descobrint l’Univers (Setmana 44)

Aquesta setmana recomanem:

Galàxies M82 (Galàxia del Cigar) i M81 (Galàxia De Bode)

La parella de Galàxies M81 (amb forma d’espiral) i M82 (amb forma allargada) es troben molt aprop de la Osa major. Segons el següent mapa, podem unir les dos estels del carro i estendre la mateixa distancia i això ens portarà a un lloc molt proper d’on es troben aquestes dos galàxies.

Amb un mateix ocular podem veure totes dues, però M82 es mes tènue i, segons la contaminació lumínica del lloc d’observació, no es podrà veure. Per obtenir els millors resultats caldrà l’utilització d’una muntura motoritzada i una càmera fotogràfica que pugui captar durant uns minuts l’imatge.

La galàxia M81, anomenada Galàxia de Bode per qui la va descobrir Johann Elert Bode al 1774, te una magnitud visual de 6.9. Es un dels mes clars exemples de galàxies en espiral. Te un nucli molt actiu amb un forat negre supermasiu al seu centre. M81 es la mes gran de les 34 galàxies (conegudes) del seu grup local situat a la constel·lació de la Ossa Major. Comparativament, la Galàxia de Bode es una mica mes petita que la Via Lactea.

La galàxia M82, de magnitud 8.4, te una forma estranya degut a la seva immensa veïna, la galàxia de Bode (M81) que exerceix una potent influencia gravitatòria. Aixó fa que sigui molt densa amb una alta concentració de naixements de noves estels, que arriba a ser fins a 10 vegades mes freqüent que a la resta de galàxies. Amb els telescopis d’infraroigs es van detectar 2 braços en forma d’espiral en aquesta galàxia.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: